All posts by dakbedekking_boko

ODE-Booking-Oosterdokseiland-Boko

  • Werk: ODE Booking.com, Oosterdokseiland Amsterdam
  • Opdrachtgever: Züblin Nederland B.V.
  • Oppervlakte: 13522 m2
  • Omschrijving: Nieuwbouw met platte, hellende en groen daken

Gebruikte technieken:  Isolatie pakketten bestaand uit PIR-L/ PIR-BG en Isomix, deels verlijmd, geplakt met bitumen en mechanisch bevestigd. Toplagen bestaande uit wedebase, wedenop en wedeflex D4. De goten rond de atriums zijn ingewerkt met Resitrix SK-W.

De grootste uitdaging in van het ODE Booking project betrof de waterval. Deze constructie bleek dermate complex, dat wij na uitvoerig overleg met onze partner Tissing -en op basis van onze ervaring- kozen voor Triflex. Ook de overgangen op dak 9 en 10 vroegen al onze kennis en kunde, omdat deze via een schuin dak naar het volgende niveau toe lopen. Op deze schuine vlakken zitten stalen constructies die zijn ingewerkt middels loden poeren. Ook de vele partijen die op de bouwplaats werkzaam zorgden voor een strakke planning en veel overleg tussen de betrokken partijen.

Uiteindelijk hebben we iedere uitdaging overwonnen, en kijken wij terug op een zeer geslaagd project. En niet alleen wij keken terug op een geslaagd project. Ook voor Booking.com was het prachtige gebouw en unieke locatie een belangrijke reden om zich op het Oosterdokseiland te vestigen. Met het adembenemende uitzicht over de binnenstad, de moderne architectuur en de uitstekende bereikbaarheid is de ODE één van de mooiste plekken van Amsterdam geworden.

Mall-of-the-Netherlands-Boko

  • Werk: Mall of the Netherlands Leidschendam
  • Opdrachtgever: Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling Speciale Projecten
  • Oppervlakte: ca. 52000 m2
  • Omschrijving: Staaldak Mall of the Netherlands

Gebruikte technieken: dakremmende laag PE folie, isolatie EPS dikte van 180mm tot 490mm. Bijna 550mm aan bevestigers. Wedebase FR, Wedefex D4 en hoogwaardig veiligheidssysteem

In totaal heeft het Boko team bijna drie jaar non-stop aan het dak van Mall of the Netherlands in Leidschendam gewerkt. Zelfs tijdens feestdagen werkten wij door om de planning te halen. Hierbij moesten wij tevens anticiperen op alle planningen van aannemers voor het binnenwerk van de winkels. Maar ook hierin bleek onze ervaring van doorslaggevend belang. Mall of the Netherlands is het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland. Boko is er trots op om dit iconische winkelcentrum (met bijna 280 winkels en een bioscoop) van het beste dak te mogen voorzien.

In de video vertelt algemeen directeur Rob Bootsman je alles over dit grootschalige project:

Edge-Amsterdam-West

Werkzaamheden EDGE Amsterdam West

  • Dakrenovatie met glazen overkapping
  • Oppervlakte: 4746 m2
  • Opdrachtgever: G&S Bouw B.V.
  • Vastgoedontwikkelaar: EDGE

Gebruikte technieken:  Dampremmende laag; Betopor in meerzijdig afschot; tweelaagse dakbedekking waarvan 1 laag  Wedenop en 1 laag Wedeflex D4 APP

Bij deze grootschalige renovatie van een gebouw uit de jaren zeventig met de grootste lichtkoepel van Europa, mochten wij de dakbedekking van het prachtige gebouw realiseren. De grote uitdaging zat hem natuurlijk in het enorme gewicht van de futuristische lichtkoepel. Daarbij moesten we rekening houden met enkele stukken nieuwbouw. Uiteindelijk hebben wij alle obstakels overwonnen en kunnen we trots zijn op dit resultaat, dat al van ver te zien is!

De EDGE Amsterdam West is één van de vele prachtige projecten die wij de afgelopen jaren hebben afgerond.

Bekijk hier al onze projecten

Gelderlandplein Amsterdam - BOKO

  • Werk: Winkelcentrum Gelderlandplein, Amsterdam
  • Opdrachtgever: Kroonenberg Groep
  • Oppervlakte: 17700 m2
  • Omschrijving: Plaatsen diverse dakvlakken winkelcentrum; 3 woontorens en Element hotel

Gebruikte technieken: Bestaande dakbedekking  van het winkelcentrum Gelderlandplein schoonvegen, Wedenop/Wedenbase parkeren, Wedemineral zwart. Afsluitend zijn daarna groen en witte kleuren in patroon gelegd.

Modernisering

Gelderlandplein is in 2016 volledig gerenoveerd en omgetoverd tot een modern winkelcentrum. Het grootste winkelcentrum van Amsterdam is gevestigd in directe nabijheid van de Amsterdamse Zuidas, waardoor het kan leunen op een grote schare zakelijke bezoekers. Dankzij de grootschalige verbouwing speelt het winkelcentrum nu perfect in op de behoefte van deze nieuwe doelgroep. Het nieuwe Gelderlandplein straalt bovendien de luxe uit die past binnen het grotere stedenbouwkundig geheel: van Zuidas tot Beethovenstraat.

Werkzaamheden Gelderlandplein

Het maar liefst 17700 m2 grote winkelcentrum moest volledig worden voorzien van een kwalitatief dak, dat aansloot bij de kwaliteiten van het gebouw en de omgeving. De maatvoering moest tijdens dit project zeer nauwkeurig worden uitgezet. Nadat de bestaande dakbedekking was schoongeveegd werd er eerst Wedenop/Wedenbase geparkeerd gevold door een laag Wedemineral zwart. Als afsluiter werd het dak voorzien van een groen en wit patroon ontworpen door kunstenares Sigrid Calon.

Met vele internationale merken en winkelketens is het winkelcentrum de plek in Amsterdam om veelzijdig en overdekt te shoppen. Boko kan al met al terugkijken op een geslaagd project!

Tripolis Park Amsterdam - BOKO

  • Werk: Tripolis Zuidas, Burgerweeshuispad 10 Amsterdam
  • Opdrachtgever: G&S Bouw B.V.
  • Oppervlakte: totaal 3491 m2 t.p.v. nieuwbouw, totaal 7437 m2 t.p.v. bestaande gebouwen
  • Omschrijving: Nieuwbouw en renovatie

Gebruikte technieken nieuwbouw: dampremmende laag polyestermat 260p11, Isomix plus 280 mm,  Wedeflex D4 en een laag Wedeflex D4 No-Roots APP

Gebruikte technieken bestaande bouw: bij de nieuwbouw van de bestaande gebouwen ca. 28 jaar terug hebben wij het dakbedekkingspakket aangebracht. Mooi is dat wij de renovatie ook hebben mogen uitvoeren met een laag dampremmende polystermat 260p11, Isomix Plus,  Wedenop en Wedeflex D4 No-Roots APP

Gebruikte technieken kelderdak: warme kleeflaag van asfaltbitumen 110/30, laag Wedeflex MVB en een laag Wedeflex D4 No-Roots APP.

Het monumentale Tripolis-complex

Het monumentale Tripolis-complex aan de A10 bestaat uit drie monumentale torens uit 1994. Twee torens worden op dit moment gerenoveerd en herontwikkeld. Ze worden door middel van een stukje nieuwbouw (Het Venster genoemd) aan elkaar geschakeld.

Retentiedak

Op Het Venster komt een dakpakket met een Isomix-Plus systeem en een toplaag van Wedeflex. Daarbij plaatsen wij een retentiedak, om het regenwater tijdelijk vast te houden en vertraagd af te voeren. Dit voorkomt overstromende riolen bij overvloedige regenval. Op het retentiedak wordt bovendien een valbeveiligingssysteem aangebracht, dit wordt het GéBé gebiedsbegrenzing systeem.

De bestaande torens van Tripolis

Op de daken van de bestaande torens komt een dakpakket met Isomix isolatie en een toplaag van Wedeflex. Daarbovenop komen daktuinen en vlonders. Rondom de dakopstanden worden hekwerken geplaatst door de aannemer. Hiervoor worden vele stalen balusters waterdicht ingewerkt met loden plakplaten.

Anticiperen en plannen

Gedurende het project zijn er nog diverse ontwikkelingen inzake  indeling van de daken. BOKO staat daarvoor in nauw overleg met de aannemer en anticipeert hierbij op de planning. Zo zijn de daken voorzien van een noodlaag, zodat de werkzaamheden in het gebouw door kunnen gaan. BOKO voert haar werkzaamheden bovendien in fases uit.

TU Delft Gebouw 36 - BOKO

  • Werk: TU Delft Gebouw 36, Mekelweg 4 Delft
  • Opdrachtgever: Constructif
  • Oppervlakte: totaal 2500 m2
  • Omschrijving: Dak vervanging van TU Delft Gebouw 36

Gebruikte technieken: Dampremmende laag 260P14 gebrand, isolatie PIR-BG geplakt met bitumen 110/30,  tweelaagse dakbedekking waarvan 1 laag  Wedenop gebrand en 1 laag Wedeflex No Roots

Boko heeft eerst het oude dakbedekkingspakket gesloopt van het TU Delft Gebouw 36. Samen met het grind hebben wij dit netjes afgevoerd. Daarnaast hebben we 600 m2 tegels tijdelijk weggehaald en opgeslagen om ze later weer terug te leggen. We hebben eerst een dampremmer 260P14 gebrand. Vervolgens isolatie PIR-BG geplakt met bitumen 110/30. Daarbij een eerste laag Wedenop gebrand en daarna weer een tweede laag Wedeflex No Roots aangebracht. Het tuindak hebben we laten aanbrengen door idverde.

Door de ligging van het gebouw was dit project een logistiek uitdagende puzzel. Gedurende de uitvoering van het project moesten de omliggende busbaan en fietspad bijvoorbeeld veelvuldig worden afgesloten onder begeleiding van verkeersregelaars. Wij hebben de overlast uiteraard zoveel mogelijk proberen te beperken. Uiteindelijk is ook dit project weer tot een perfect einde gebracht! De daken koelen in de zomer, bufferen water het hele jaar rond en bieden leefruimte en voedsel voor insecten en vogels. Daarnaast wekken de daken ook nog eens energie op. Een absolute meerwaarde voor de TU Delft campus!

De ervaring en kennis die is opgedaan bij dit project hebben wij weer toe kunnen passen bij onze andere projecten.

Bekijk al onze projecten

  • Werk: OVT Centraal Station Arnhem
  • Opdrachtgever: Bouwcombinatie OV Terminal Arnhem vof
  • Oppervlakte: 5000 m2
  • Omschrijving: Nieuwbouw

Gebruikte technieken: Nieuwbouw bestaande uit een een laag ondergrond, een gewelfde betonnen constructie met duizenden poeren er op om de gewelfde betonnen buitenzijde en lichtdoorlatende gedeelten te dragen. Op de betonnen onderconstructie is vervolgens aangebracht: een bitumen dampremmer, Betopor, een bitumen tussenlaag en Restitrix MB.

Het stationsgebied in Arnhem is volledig vernieuwd. Om de verwachte bezoekersverdubbeling van station Arnhem te kunnen waarborgen, werd in 1996 een gehele vernieuwing van het Arnhemse stationsgebied in gang gezet. Deze enorme verbouwing heeft geleid tot een modern stationsgebied dat de toekomstige reizigers in al zijn wensen kan voorzien.

De bouw heeft indruk gemaakt, want de nieuwe openbaar vervoer terminal is één van de grootste naoorlogse ontwikkelingen in Arnhem. De indrukwekkende en moderne stationshal is het sluitstuk van de langdurige herinrichting. Door het aanbrengen van verschillende daklichten treedt de zon naar binnen en zijn bovenliggende kantoren goed zichtbaar. Om meerdere station lagen met elkaar te kunnen verbinden, vouwt het oppervlak in de stationshal zich op een manier waarin de verschillende stromen van de lagen samen komen. Het unieke en veeleisende ontwerp vergde creatieve oplossing en ons vermogen om mee te kunnen denken en te zoeken naar verschillende mogelijkheden om ondanks het ontwerp het gehele station overdekt te laten zijn.

De nieuwe stationshal vormt een verbindende schakel tussen de perrons, het busstation, de parkeergarage en de fietsenstalling. Met als resultaat een prachtig en modern station. Wij hebben hier al onze kennis toegepast en innovatie van een ongekend niveau. Niet voor niets zijn wij hiervoor beloond met de Nederlandse DakAward 2015.

Kurhaus Scheveningen

  • Werk: Grand Hotel Amrâth Kurhaus, Scheveningen
  • Opdrachtgever: Amrâth Hotels
  • Oppervlakte: 13522 m2
  • Omschrijving: Nieuwbouw met platte, hellende en groen daken

Gebruikte technieken: slopen van de oude koperen dakbedekking, het door parkeren van het oude parket, het aanbrengen van één onderlaag, contactlijm, toplaag en daktrim. De daktrim is in seasite gespoten ral kleur. Hierdoor is het dak beter beschermd tegen de zout invloeden van de zee. Alle hoeken zijn speciaal ingemeten en gelast door Euro Aluminium.

NIEUWE LOOK VOOR KURHAUS SCHEVENINGEN

In de zomer van 2016 is BOKO begonnen aan de renovatie van het Kurhaus. Door zand, regen en zeewind was de oude bedekking dermate sterk aangetast dat het dak van de Scheveningse publiekstrekker toe was aan vernieuwing.

De renovatie was een ingewikkelde klus: niet alleen door de dakvormen, smalle looppaden, aansluitingen op andere daken en dakdoorbrekingen, maar ook door de voorbereiding en de verwerking van de nieuwe dakbedekking. We moesten bij dit project voor het eerst werken met contactlijm. Hierbij hebben we beide delen voor zowel de ondergrond als de koper uitzienbare pvc “koperart pvc” moeten inlijmen. Het inlijmen van de koperart pvc is gedaan in een hal in Worvermeer. Onder ideale omstandigheden zonder invloed van de zee zijn de dakbanen ingelijmd, bedekt met folie en vervolgens vervoerd naar Scheveningen. En dit was logistiek een enorme uitdaging!

Boko, het Kurhaus en de boulevard

Naast de invloeden vanuit de natuur met zand, zout en wind was het logistiek namelijk ook een flinke puzzel om de ingelijmde koperart pvc op het dak van het Kurhaus te krijgen. De kranen en vrachtwagens van Boko diende over de bekende boulevard van Scheveningen naar het Kurhaus te rijden. De druk bezochte boulevard werd tijdens de transport beschermd met stalen rijplaten en dranghekken om zowel de boulevard als de winkels te beschermen tegen schade. Daarnaast was er ook sprake van een tijdsdruk en werd er gewerkt met een schuin oog op de klok. We kregen tenslotte maar tot 11:00 uur de tijd om op de boulevard te werken en de dakbedekking naar het Kurhaus te vervoeren.

Onze adviseur aan het woord:

Klaas Toornstra was aangesteld als technisch adviseur voor dit prestigieuze project, de dakrenovatie van Nederlands bekendste bouwwerk aan de kust. Toornstra blikt terug: “Het was een uitdagend proces want je hebt met weersinvloeden te maken. Daarnaast golden er voor de dakbedekking strikte eisen en wilden we met de nieuwe dakbedekking geen afbraak doen aan de klassieke uitstraling van het pand.” Onder de begeleiding van Uitvoerder Arnold Flake hebben ervaren vakbekwame dakbedekkers het dak van het Kurhaus voorzien van een nieuwe dakbedekking met een geweldig resultaat tot gevolg.

Onderstaande video geeft een indruk van de omvang van het project. Zoals in de video duidelijk wordt was het aanbrengen van deze dakbedekking geen makkelijke klus. Het heeft het nodige passen en meten vereist, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Als uiteindelijke winnaar van het Dak van het Jaar 2018 kan je alleen maar tevreden zijn over de hoge mate van vakmanschap dat tijdens dit project is toegepast.

Midden in Den Haag, uitvoering met een minimum aan overlast voor reizigers.
Als ook een maximale beveiliging voor dakdekkers en reizigers.