All posts by dakbedekking_boko

  • Werk: OVT Centraal Station Arnhem
  • Opdrachtgever: Bouwcombinatie OV Terminal Arnhem vof
  • Oppervlakte: 5000 m2
  • Omschrijving: Nieuwbouw

Gebruikte technieken: Nieuwbouw bestaande uit een een laag ondergrond, een gewelfde betonnen constructie met duizenden poeren er op om de gewelfde betonnen buitenzijde en lichtdoorlatende gedeelten te dragen. Op de betonnen onderconstructie is vervolgens aangebracht: een bitumen dampremmer, Betopor, een bitumen tussenlaag en Restitrix MB.

Het stationsgebied in Arnhem is volledig vernieuwd. Om de verwachte bezoekersverdubbeling van station Arnhem te kunnen waarborgen, werd in 1996 een gehele vernieuwing van het Arnhemse stationsgebied in gang gezet. Deze enorme verbouwing heeft geleid tot een modern stationsgebied dat de toekomstige reizigers in al zijn wensen kan voorzien.

De bouw heeft indruk gemaakt, want de nieuwe openbaar vervoer terminal is één van de grootste naoorlogse ontwikkelingen in Arnhem. De indrukwekkende en moderne stationshal is het sluitstuk van de langdurige herinrichting. Door het aanbrengen van verschillende daklichten treedt de zon naar binnen en zijn bovenliggende kantoren goed zichtbaar. Om meerdere station lagen met elkaar te kunnen verbinden, vouwt het oppervlak in de stationshal zich op een manier waarin de verschillende stromen van de lagen samen komen. Het unieke en veeleisende ontwerp vergde creatieve oplossing en ons vermogen om mee te kunnen denken en te zoeken naar verschillende mogelijkheden om ondanks het ontwerp het gehele station overdekt te laten zijn.

De nieuwe stationshal vormt een verbindende schakel tussen de perrons, het busstation, de parkeergarage en de fietsenstalling. Met als resultaat een prachtig en modern station. Wij hebben hier al onze kennis toegepast en innovatie van een ongekend niveau. Niet voor niets zijn wij hiervoor beloond met de Nederlandse DakAward 2015.

Kurhaus Scheveningen

  • Werk: Grand Hotel Amrâth Kurhaus, Scheveningen
  • Opdrachtgever: Amrâth Hotels
  • Oppervlakte: 13522 m2
  • Omschrijving: Nieuwbouw met platte, hellende en groen daken

Gebruikte technieken: slopen van de oude koperen dakbedekking, het door parkeren van het oude parket, het aanbrengen van één onderlaag, contactlijm, toplaag en daktrim. De daktrim is in seasite gespoten ral kleur. Hierdoor is het dak beter beschermd tegen de zout invloeden van de zee. Alle hoeken zijn speciaal ingemeten en gelast door Euro Aluminium.

NIEUWE LOOK VOOR KURHAUS SCHEVENINGEN

In de zomer van 2016 is BOKO begonnen aan de renovatie van het Kurhaus. Door zand, regen en zeewind was de oude bedekking dermate sterk aangetast dat het dak van de Scheveningse publiekstrekker toe was aan vernieuwing.

De renovatie was een ingewikkelde klus: niet alleen door de dakvormen, smalle looppaden, aansluitingen op andere daken en dakdoorbrekingen, maar ook door de voorbereiding en de verwerking van de nieuwe dakbedekking. We moesten bij dit project voor het eerst werken met contactlijm. Hierbij hebben we beide delen voor zowel de ondergrond als de koper uitzienbare pvc “koperart pvc” moeten inlijmen. Het inlijmen van de koperart pvc is gedaan in een hal in Worvermeer. Onder ideale omstandigheden zonder invloed van de zee zijn de dakbanen ingelijmd, bedekt met folie en vervolgens vervoerd naar Scheveningen. En dit was logistiek een enorme uitdaging!

Boko, het Kurhaus en de boulevard

Naast de invloeden vanuit de natuur met zand, zout en wind was het logistiek namelijk ook een flinke puzzel om de ingelijmde koperart pvc op het dak van het Kurhaus te krijgen. De kranen en vrachtwagens van Boko diende over de bekende boulevard van Scheveningen naar het Kurhaus te rijden. De druk bezochte boulevard werd tijdens de transport beschermd met stalen rijplaten en dranghekken om zowel de boulevard als de winkels te beschermen tegen schade. Daarnaast was er ook sprake van een tijdsdruk en werd er gewerkt met een schuin oog op de klok. We kregen tenslotte maar tot 11:00 uur de tijd om op de boulevard te werken en de dakbedekking naar het Kurhaus te vervoeren.

Onze adviseur aan het woord:

Klaas Toornstra was aangesteld als technisch adviseur voor dit prestigieuze project, de dakrenovatie van Nederlands bekendste bouwwerk aan de kust. Toornstra blikt terug: “Het was een uitdagend proces want je hebt met weersinvloeden te maken. Daarnaast golden er voor de dakbedekking strikte eisen en wilden we met de nieuwe dakbedekking geen afbraak doen aan de klassieke uitstraling van het pand.” Onder de begeleiding van Uitvoerder Arnold Flake hebben ervaren vakbekwame dakbedekkers het dak van het Kurhaus voorzien van een nieuwe dakbedekking met een geweldig resultaat tot gevolg.

Onderstaande video geeft een indruk van de omvang van het project. Zoals in de video duidelijk wordt was het aanbrengen van deze dakbedekking geen makkelijke klus. Het heeft het nodige passen en meten vereist, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Als uiteindelijke winnaar van het Dak van het Jaar 2018 kan je alleen maar tevreden zijn over de hoge mate van vakmanschap dat tijdens dit project is toegepast.

Midden in Den Haag, uitvoering met een minimum aan overlast voor reizigers.
Als ook een maximale beveiliging voor dakdekkers en reizigers.

  • Werk: Openbaar Vervoer Terminal Breda – OVT Breda
  • Opdrachtgever: Bouwcombinatie OVT Breda vof

Een langdurig project van 3 jaar met parkeerdaken, tuindaken, woningdaken en kantoordaken. Vele functies van openbaar vervoer komen hier samen. Een station creëren dat zo comfortabel mogelijk is voor zijn bezoekers; het nieuwe station van Breda kan gezien worden als een paleis voor het volk. In zijn ontwerp nam architect Koen van Velsen mensen en de metrostations van Moskou als inspiratiebron. Door de scheidslijn van pracht en praktijk en luxe en functionaliteit te vervagen, maakt het gebouw beleving functioneel. Het stimuleren van de bezoekers door hen elke dag weer het gevoel van luxe en comfort te geven, dat is waar het stationsgebouw van Breda zich op richt. Deze unieke interpretatie van ruimte zorgde er dan ook voor, dat het gebouw in 2017 werd uitgeroepen tot beste gebouw van het jaar.

2 omlopen waarbij dakbedekking is afgedekt met betonplaten. Wij hebben de betonplaten in het werk gehalveerd om dakbedekking te kunnen bereiken. Geweldige uitdaging met een idem resultaat.

Idem als Nuon, echter met een Duitse aannemer waarbij cultuur verschillen overwonnen zijn.