Kurhaus

  • Werk: Grand Hotel Amrâth Kurhaus, Scheveningen
  • Opdrachtgever: Amrâth Hotels
  • Oppervlakte: 13522 m2
  • Omschrijving: Nieuwbouw met platte, hellende en groen daken

Gebruikte technieken: slopen van de oude koperen dakbedekking, het door parkeren van het oude parket, het aanbrengen van één onderlaag, contactlijm, toplaag en daktrim. De daktrim is in seasite gespoten ral kleur. Hierdoor is het dak beter beschermd tegen de zout invloeden van de zee. Alle hoeken zijn speciaal ingemeten en gelast door Euro Aluminium.

NIEUWE LOOK VOOR KURHAUS SCHEVENINGEN

In de zomer van 2016 is BOKO begonnen aan de renovatie van het Kurhaus. Door zand, regen en zeewind was de oude bedekking dermate sterk aangetast dat het dak van de Scheveningse publiekstrekker toe was aan vernieuwing.

De renovatie was een ingewikkelde klus: niet alleen door de dakvormen, smalle looppaden, aansluitingen op andere daken en dakdoorbrekingen, maar ook door de voorbereiding en de verwerking van de nieuwe dakbedekking. We moesten bij dit project voor het eerst werken met contactlijm. Hierbij hebben we beide delen voor zowel de ondergrond als de koper uitzienbare pvc “koperart pvc” moeten inlijmen. Het inlijmen van de koperart pvc is gedaan in een hal in Worvermeer. Onder ideale omstandigheden zonder invloed van de zee zijn de dakbanen ingelijmd, bedekt met folie en vervolgens vervoerd naar Scheveningen. En dit was logistiek een enorme uitdaging!

Boko, het Kurhaus en de boulevard

Naast de invloeden vanuit de natuur met zand, zout en wind was het logistiek namelijk ook een flinke puzzel om de ingelijmde koperart pvc op het dak van het Kurhaus te krijgen. De kranen en vrachtwagens van Boko diende over de bekende boulevard van Scheveningen naar het Kurhaus te rijden. De druk bezochte boulevard werd tijdens de transport beschermd met stalen rijplaten en dranghekken om zowel de boulevard als de winkels te beschermen tegen schade. Daarnaast was er ook sprake van een tijdsdruk en werd er gewerkt met een schuin oog op de klok. We kregen tenslotte maar tot 11:00 uur de tijd om op de boulevard te werken en de dakbedekking naar het Kurhaus te vervoeren.

Onze adviseur aan het woord:

Klaas Toornstra was aangesteld als technisch adviseur voor dit prestigieuze project, de dakrenovatie van Nederlands bekendste bouwwerk aan de kust. Toornstra blikt terug: “Het was een uitdagend proces want je hebt met weersinvloeden te maken. Daarnaast golden er voor de dakbedekking strikte eisen en wilden we met de nieuwe dakbedekking geen afbraak doen aan de klassieke uitstraling van het pand.” Onder de begeleiding van Uitvoerder Arnold Flake hebben ervaren vakbekwame dakbedekkers het dak van het Kurhaus voorzien van een nieuwe dakbedekking met een geweldig resultaat tot gevolg.

Onderstaande video geeft een indruk van de omvang van het project. Zoals in de video duidelijk wordt was het aanbrengen van deze dakbedekking geen makkelijke klus. Het heeft het nodige passen en meten vereist, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Als uiteindelijke winnaar van het Dak van het Jaar 2018 kan je alleen maar tevreden zijn over de hoge mate van vakmanschap dat tijdens dit project is toegepast.